PERFORM Workshop: Chia Seeds - Nutrition with Context
Raspberry Chia Jam / Confiture aux framboises et au chia
2021-03-11
Introduction:
Learn about Chia seeds, and then make this Raspberry Chia Jam. This 4-ingredient jam recipe is simple, delicious, and completely customizable to your taste preferences. In just 10 minutes you will have a tasty jam that can be spread on to toast, scooped into oatmeal, or mixed into yogurt. You can get creative and try this recipe using your favourite berry or juicy fruit.
You won’t regret making the switch from store-bought jams to this nutrient-packed alternative.
CONTAINS: Chia seeds / graines de chia
SERVING SIZE : 2 tbsp / 2 c. à soupe
PREPARATION TIME : 10 minutes
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS | Quantité / Amount | |
Framboises, fraîches ou surgelées / Raspberries, fresh or frozen | 2 tasses / 2 cups (500 mL) | |
Graines de chia / Chia seeds | 2 c. à. soupe / 2 tbsp (30 mL) | |
Jus de citron / Lemon juice | 1 c. à. soupe / 1 tbsp (15 mL) | |
Sirop d’érable / Maple syrup | 1 c. à. soupe / 1 tbsp (15 mL) |
PREPARATION:
- Heat the Raspberries: Place a small pot over medium – high heat and add the raspberries.
- Mash the Raspberries: Once the berries are bubbling, use a potato masher or fork to mash the berries to the desired consistency.
- Add the Extras: Turn off the heat and add the lemon juice, chia seeds, and maple syrup.
- Allow to cool: let rest for 5 minutes
- Enjoy!
MÉTHODE
- Faire chauffer les framboises. Mettre les framboises dans une petite casserole à feu moyen-élevé.
- Réduire les framboises en purée. Une fois les framboises portées à ébullition, utiliser un pilon à pommes de terre ou une fourchette pour réduire les baies en purée à la consistance désirée.
- Ajouter les autres ingrédients. Hors du feu, ajouter le jus de citron, le sirop d’érable et les graines de chia.
- Faire refroidir. Laisser la confiture reposer 5 minutes.
- Savourez!
Bon appétit!
Recette adaptée de https://www.gimmesomeoven.com/10-minute-chia-seed-jam/
Glenna Martel, étudiante en diététique, Université McGill, et Théa Demmers, P. Dt., M. Sc.