Whole Wheat - Nutrition with Context
Whole wheat bread / Pain blé entier
2021-03-23
Introduction:
This bread with ground flaxseeds is a great way to add more whole grains and dietary fibre into a daily menu.
CONTAINS: Wheat / blé
ONE (1) PORTION: 45g
PREPARATION TIME : 2 - 5 hours
COOKING TIME : 25 minutes
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS | Quantité / Amount | |
Eau tiède avec ½ cuillère à café de sucre / Lukewarm water with ½ teaspoon sugar | 3 tasses / cups (750 ml) | |
Levure / Yeast | 1.5 c. à soupe / tablespoons (17.5 ml) | |
Sel / Salt | 2.25 c. à café / teaspoons (11 ml) | |
Farine de blé entier / Wheat flour, whole wheat | 6 1/2 tasses / cups (1625 ml) | |
Graines de lin moulues / Flaxseeds, ground | 1/2 à 1 tasse / cup (125 - 250 ml) | |
Autres options: graines de carvi, chia, citrouille, tournesol ou chanvre Other options : caraway, chia, pumpkin, sunflower or hemp seeds |
PREPARATION:
- Heat 3 cups of water in the microwave for 2 min. Add 1 ½ Tablespoons (15 ml) of yeast into warm water with ½ teaspoon of sugar and let sit for 10 min.
- Add 6 ½ cups of whole wheat flour in a big bowl. Add 2 ¼ teaspoons (11 ml) of salt to flour
- Add up to 1 cup ground flax (can grind seeds in coffee grinder or blender and store in sealed container in the fridge), add other seed options as desired. Mix dry ingredients
- Combine wet and dry ingredients once the yeast has grown in the warm water after 10 min. Knead until all flour is incorporated.
- Cover and let sit for 2 to 5 hrs.
- Divide into 3 loaves, cover with flour and form into balls. Let sit for 30 min.
- Bake for 25 min. @ 425 ºF
- Let cool! Enjoy!
MÉTHODE
- Faites chauffer 3 tasses d'eau au micro-ondes pendant 2 min. Ajouter 1 ½ cuillère à soupe (15 ml) de levure dans de l'eau tiède avec ½ cuillère à café sucre et laisser reposer 10 min.
- Ajouter 6 ½ tasses de farine de blé entier dans un grand bol. Ajouter 2 cuillères à café ¼ (11 ml) de sel à la farine
- Ajouter jusqu'à 1 tasse de lin moulu (peut moudre les graines dans un moulin à café ou un mélangeur et conserver dans un récipient scellé au réfrigérateur), ajouter d'autres options de graines si désirez. Mélanger les ingrédients secs.
- Combinez les ingrédients humides et secs une fois que la levure a poussé dans l'eau tiède après 10 min. Pétrir jusqu'à ce que toute la farine soit incorporée.
- Couvrir et laisser reposer de 2 à 5 heures.
- Répartir en 3 pains, couvrir de farine et former des boules. Laisser reposer 30 min.
- Cuire au four pendant 25 min. à 425 ºF
- Laissez refroidir! Profitez!