Nutrition for Recovery: Spaghetti and Turkey Meatballs
Spaghetti and turkey meatballs / Spaghetti avec boulettes de dinde
2021-05-14
Introduction:
McGill Dietetic intern Elena Zhao shares a Spaghetti with turkey meatballs made with whole grain spaghetti tossed with tender turkey meatballs that are simmered in a rich tomato sauce, get ready to be impressed! Learn more about component meal prep with this helpful handout and example.
Whole grain spaghetti is an excellent source of fibre. When you toss it with tender turkey meatballs that are simmered in a rich tomato sauce, get ready to be impressed! This recipe makes 3 servings.
Préparation : 45 – 50 minutes
Portion : 1 tasse de spaghetti + 4 boulettes de dinde / 1 cup spaghetti + 4 turkey meatballs
CONTIENT : blé et fromage
CONTAINS: wheat and cheese
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS | Quantité / Amount | |
Spaghetti de blé entier/ Whole grain wheat spaghetti | ½ paquet / pkg (187 g) | |
Sauce / Sauce: |
||
Tomate, en conserva, sans sel ajouté, en purée / Tomato, canned, no salt added, pureed |
½ boîte / can (398 mL) | |
Carotte, râpée / Carrot, grated | 1 tasse / cup (90 g) | |
Oignon, émincé / Onion, minced | 1 tasse / cup (52 g) | |
Ail / Garlic | 1 gousse / clove | |
Basilic frais / Basil, fresh | 1 tige / sprig | |
Flocons de piment fort / Hot pepper flakes | 1/4 c. à thé/ tsp (1 mL) | |
Boulettes de dinde / Turkey meatball : | ||
Dinde hachée, maigre / Ground turkey, lean | ½ paquet / pkg (225 g) | |
Chapelure de blé entier assaisonnée / Whole wheat breadcrumbs, seasoned |
1.5 c. à table / Tbsp (12 g) | |
Fromage parmesan, râpé, divisé/ Parmesan cheese, grated, divided | 3 c. à table / Tbsp (45 mL) | |
Persil, frais, haché/ Parsley, fresh, chopped | 1 c. à table / Tbsp (15 mL) | |
Poivre moulu / Ground pepper | 1/4 c. à thé/ tsp (1 mL) |
Recette adaptée de http://www.cookspiration.com/recipe.aspx?perma=5uGi46ototU&g=10
Elena Zhao, étudiante en diététique à l’Université McGill et Théa Demmers, P. Dt., M. Sc.
PREPARATION:
- Prepare the vegetables: Wash and peel the carrot. Shred the carrot with a grater using a downward motion. Using a sharp knife, finely chop the onion and the parsley. Then, mince the garlic. Set vegetables aside.
- Prepare the cheese: Grasp the fresh brick of Parmesan and slide it up and down the grater or use prepared parmesan cheese.
- Prepare the turkey meatballs: In a large bowl, combine turkey, breadcrumbs, 1.5 tbsp (22.5 mL) of the cheese, parsley and pepper. Using 1 tbsp (15 mL) measuring spoon, roll turkey mixture into meatballs and place on parchment paper lined baking sheet. Repeat with remaining mixture. Makes 12 meatballs. Bake in preheated 180°C (350 °F) oven for 10 minutes*. Remove from oven.
* Use a digital food thermometer to check that meatballs have reached an internal temperature of 74°C (165°F). - Make the spaghetti sauce: In a saucepan, add one cup of water (250 ml) and bring pureed tomatoes, carrot, onion, garlic, basil and hot pepper flakes to a simmer. Add meatballs; cover saucepan slightly and simmer for about 30 minutes or until thickened.
- Cook the spaghetti: While the sauce is simmering, in a pot of boiling water, cook spaghetti for about 10 minutes or until tender but firm. Drain well and return to pot.
- Assemble: Toss with sauce and meatballs until well coated. Sprinkle with remaining cheese to serve.
MÉTHODE
- Préparez les légumes: Lavez et épluchez la carotte. Râpez la carotte avec une râpe en effectuant un mouvement vers le bas. À l'aide d'un couteau bien aiguisé, hachez finement l'oignon et le persil. Ensuite, hachez l'ail. Réservez les légumes.
- Préparez le fromage: saisissez la brique fraîche de parmesan et faites-la glisser de haut en bas dans la râpe ou utilisez du parmesan préparé.
- Préparez les boulettes de viande de dinde: Dans un grand bol, combiner la dinde, la chapelure, 45 mL (3 c. à table) de fromage, le persil et le poivre. Façonner des boulettes à l’aide d’une cuiller à mesurer de 15 mL (1c. à table) puis les déposer sur une plaque de cuisson recouverte de papier parchemin. Donne 24 boulettes. Mettre au four préchauffé à 180°C (350°F) pendant 10 minutes*. Sortir du four.
* Utilisez un thermomètre digital pour aliments pour vérifier la cuisson des boulettes: la température interne doit atteindre 74°C (165°F). - Préparez la sauce à spaghetti: Pendant ce temps, dans un poêlon, ajouter une tasse d'eau (250ml) et faire mijoter les tomates en purée, la carotte, l’oignon, l’ail, le basilic et les flocons de piment fort.
Ajouter les boulettes; couvrir partiellement et faire mijoter pendant 30 minutes ou jusqu’à ce que la sauce épaississe. - Faites cuire les spaghettis: Dans une casserole d’eau bouillante, faire cuire les spaghetti 10 minutes ou jusqu’à ce qu’il soient tendres, mais fermes. Égoutter et remettre les pâtes dans la casserole.
- Assembler: Ajouter la sauce et bien mélanger. Servir et garnir du fromage qui reste.
Si vous préparez des repas pour la semaine, les boulettes peuvent être conservés au réfrigérateur jusqu'à 3 jours. Les boulettes de viande sont incroyablement polyvalentes. Pensez au-delà des spaghettis, associez-les à tout ce que vous avez à la maison - riz brun, purée de pommes de terre, nouilles aux oeufs, épis de maïs et bien d'autres! Si vous congelez les boulettes de viande crues par lots, elles peuvent être conservées jusqu'à 3-4 mois!
If you are meal prepping for the week, they can be stored in the fridge for up to 3 days. Meatballs are also incredibly versatile. Think beyond spaghetti, pair them with whatever you have at home – brown rice, mashed potatoes, egg noodles, corn on the cob and many more! If you freeze the uncooked meatballs in batches, they can be stored for up to 3-4 months!