Nutrition with Context: Chickpeas
Hummus with mint / Hummus à la menthe
2021-06-30
Introduction:
Learn more about chickpeas and how they are grown and used around the world from Dietetic intern Clara Yan. Clara also shares a Hummus with mint recipe. Hummus can be the perfect complement to veggies; a great taste and lower in fat when half of the oil is replaced with plain yogurt or kefir. (5 g /portion vs. 9 g/portion).
Préparation / Preparation: | 15 minutes |
Portion size: | 2 c. à table / 2 tablespoons |
# Portions: | 25 |
Yield: | ~500ml |
Contains: | sésame, lait / sesame, milk |
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS | Quantité / Amount | |
¾ tasses secs / ¾ cup dry OR 1 boîte en conserve de pois chiches, rincéé et égoutté e/1 can of chick peas, rinsed and drained | 19 onces (540 ml) | |
Huile de canola ou huile d’olive / Canola or olive oil | ¼ tasse / cup (63 ml) | |
Jus de citron / Lemon juice | ¼ tasse / cup (63 ml) | |
Ail haché / minced garlic | 1 c. table / tbsp (15 ml) | |
Poivre et flocons de poivrons rouge / black pepper & red pepper flakes | Au goût/ To taste | |
Tahini (s’il n’y pas d’allergies aux grains de sésames) | ¼ tasse / cup (63 ml) | |
Yogourt, nature/plain 1% yogurt or Kefir | ¼ tasse / cup (63 ml) | |
Sel / Salt | ½ c. à thé / tsp (2.5 ml) | |
Assaisonnement sans sel / No-salt seasoning | 1 c. à thé / tsp (5 ml) | |
Feuilles de menthe, fraîches / Fresh mint leaves | 3 - 4 |
Recette par / Recipe by Zheqi (Clara) Yan & Chad Polito & Théa Demmers, P.Dt., M.Sc. (3963)
PREPARATION:
- Soak the chickpeas for 12 hours with 3 cups of water (OR for quick hot water soak: bring the chickpeas and 3 cups of water to a boil for 2 minutes, remove from heat, cover and let stand for 1 hour)
- Discard the soaking water, rinse with cold water and cook by bringing the chickpeas to a boil in clean water. Simmer for 1 ½ to 2 hours until tender. Add 1 tsp (5 ml) canola oil to the cooking water to reduce foaming. Stir occasionally and add water as needed. Drain and rinse with cold water, removing any loose skins.
- Add liquid ingredients to the bottom of the blender, followed by mint and chickpeas.
- Blend all ingredients together in the blender.
MÉTHODE
- Trempés les pois chiches pendant 12 heures avec 3 tasses d’eau (OU trempage rapide à l’eau chaude : amener les pois chiches et 3 tasses d’eau à l’ébullition pendant 2 minutes, retirer du feu, couvrir et laisser reposer pendant 1 heure).
- Jeter l’eau de trempage, rincer à l’eau froide et cuire en amenant les pois chiches à l’ébullition dans de l’eau propre et laisser mijoter pendant 1 ½ à 2 heures, jusqu’à ce qu’ils soient tendres. Ajouter 1 c. à thé (5 ml) d’huile de canola pour réduire l’écume. Mélanger de temps en temps et ajouter de l’eau si nécessaire. Égoutter et rincer à l’eau froide, en retirant les petites peaux.
OU si utilisant une boîte :
Laver le couvercle de la boîte de pois chiches en conserve pour éviter la contamination. Rincer les pois chiches avec de l’eau pour réduire la quantité de sodium.
- Ajouter les ingrédients liquides au fond du mélangeur, puis la menthe et les pois chiches.
- Mettre tous les ingrédients dans un mixeur et mélanger jusqu'à ce qu’il devient une purée lisse. Ajouter de l’huile si nécessaire.