Nutrition with Context: TVP
Meatless spaghetti sauce with TVP / Sauce à spaghetti sans viande à la PVT)
2021-11-05
Introduction:
McGill dietetic intern Katherine Dulong shares a Meatless spaghetti sauce, using Textured Vegetable Protein (TVP).
Spaghetti sauce is a great weeknight-and-weekend classic. This sauce is completely meatless and will be perfect for your vegetarian or vegan friends. The mushrooms and TVP give it a similar texture to ground meat.
Préparation / Preparation: | 35 minutes |
Cuisson / Cooking Time: | 2.5 heures/hours |
Rendement/yield: |
2.5 L |
# Portions: | 10 |
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS | Quantité / Amount | |
Ail haché / minced garlic | 10 gousses/cloves | |
Huile d’olive / olive oil | ¼ de tasse/¼ cup (60 mL) | |
Oignon haché / minced onion | 2 |
|
Céleri haché / minced celery | 2 branches | |
Carotte pelée et coupée en petits dés/peeled and diced carrot | 1 |
|
Vin rouge / red wine | 1 ½ tasse/1 ½ cups (375 mL) | |
Champignons blancs hachés / minced button mushrooms | 2 tasses/2 cups (500 mL) | |
Protéine végétale texturée (PVT) / Textured vegetable protein (TVP) | 1 ½ tasse/1 ½ cups (375 mL) | |
2 boîtes de 796 mL de tomates italiennes en dés / 2 796-mL cans of diced Italian tomatoes |
1592 mL | |
Bouillon de légumes / vegetable broth | 2 tasses/2 cups (500 mL) | |
Pâte de tomates / tomato paste | 2 c. à soupe/2 tbsp (30 mL) | |
Épices à marinade moulues / ground pickling spices | 2 c. à thé/2 tsp (10 mL) | |
Graines de fenouil moulues / ground fennel seeds | 1 ½ c. à thé/1 ½ tsp (7,5 mL) | |
Origan séché / dried oregano | 1 c. à thé/1 tsp (5 mL) | |
Flocons de piment broyé / crushed red pepper flakes | ½ c. à thé/½ tsp (2,5 mL) | |
Feuille de laurier / bay leaf | 1 |
Recette adaptée de / recipe adapted from https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/8791-meatless-spaghetti-sauce Katherine Dulong, McGill Dietetics Student et Théa Demmers, P. Dt., M. Sc.
PREPARATION:
- In a large pot over medium heat, cook the garlic in the oil until golden, about
5 minutes. Add the onions, celery and carrot. Cook for 5 minutes to soften the
vegetables. Add the wine and bring to a boil. Let reduce by half. - Add the mushrooms and vegetable protein. Cook for 2 minutes while stirring.
Add the remaining ingredients. Season with salt and pepper. Bring to a boil and
simmer over medium low heat for 2 hours, stirring regularly. Remove the bay
leaf. Adjust the seasoning. - Serve the sauce with cooked spaghetti or another pasta of your choice.
Sprinkle with our vegan Parmesan (see recipe) and drizzle with olive oil, if
desired.
PRÉPARATION
- Dans une grande casserole à feu moyen, cuire l’ail dans l’huile jusqu’à ce qu’il soit
doré, soit environ 5 minutes. Ajouter les oignons, le céleri, la carotte. Poursuivre
la cuisson 5 minutes pour attendrir les légumes. Verser le vin. Porter à ébullition et
laisser réduire de moitié.
- Ajouter les champignons et la protéine végétale texturée. Poursuivre la cuisson
2 minutes en remuant. Ajouter le reste des ingrédients. Saler et poivrer. Porter à
ébullition et laisser mijoter à feu moyen-doux 2 heures en remuant régulièrement.
Retirer la feuille de laurier. Rectifier l’assaisonnement. - Servir la sauce avec des spaghettis cuits ou toute autre pâte. Parsemer de
substitut de parmesan végétalien et arroser d’un filet d’huile d’olive, si désiré.