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Nutrition with Context: Eggs

Shakshuka (Poached Eggs in Tomato Sauce) / Shakshuka (Oeufs pochés en sauce tomate)

2021-11-15

Introduction:

McGill dietetic intern Hana Baig shares a Shakshuka recipe (eggs poached in tomato sauce).

Shakshuka is an easy meal that is versatile enough to be eaten at any time of the day. This recipe is perfect for a busy weeknight or weekend brunch. The eggs are an excellent source of protein to ensure you are kept full. Enjoy with some bread for dipping.

Préparation / Preparation: 15 minutes + 30 minutes cooking time
Individual Portion
1/4 of the recipe
# Portions per recipe: 3-4
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS Quantité / Amount
Oignon, haché finement / Onion, finely chopped 1 oignon / onion
Huile d’olive / Olive Oil 3 c. à soupe / Tbsp (45 mL)
Ail, hachées finement / Garlic, finely chopped 3 gousses / cloves
Paprika doux / Sweet paprika 1 c. à thé / Tsp (5 mL)
Curcuma moulu / Ground turmeric 1 c. à thé / Tsp (5 mL)
Cumin moulu / Ground cumin 1/2 c. à thé / Tsp (2.5 mL)
Flocons de piment fort broyés / Crushed red pepper flakes 1/4 c. à thé / Tsp (1 mL)
Bouillon de poulet/légumes, faible en sodium / Chicken/vegetable broth, low sodium 3/4 tasse / cup (180 mL)
Tomates en dés, faible en sodium / Diced tomatoes, low sodium 1 boîte / can (796 mL)
Oeufs / Eggs 4 - 6
Fromage feta émietté / Crumbled feta cheese 1/2 tasse / cup (125 mL)
Persil plat ciselé (facultatif) / Chopped parsley (optional) 2 c. à soupe / Tbsp (30 mL)
Croûtons de pain baguette grillés et frottés à l’ail /
Toasted baguette rubbed with garlic
4 croûtons / slices
Sel et poivre / Salt and pepper Goûter / To taste

Recette adaptée de / recipe adapted from https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/5721-poached-eggs-in-tomato-sauce
Hana Baig, étudiante en diététique à l’Université McGill et Théa Demmers, P. Dt., M. Sc

PREPARATION:

  1. In a large skillet, soften the onion in the oil. Add the garlic and spices and cook for 1 minute.
  2. Deglaze with the chicken broth. Add the tomatoes and bring to a boil. Season with salt and pepper. Simmer for about 20 minutes or until the sauce thickens.
  3. With a ladle, shape four or six wells in the tomato sauce. Break an egg in each well and sprinkle with the cheese. Cover and simmer gently for 5 to 6 minutes or until the egg white is cooked.
  4. Sprinkle with the parsley. Serve with toasted bread.

PRÉPARATION

  1. Dans une grande poêle, attendrir l’oignon dans l’huile. Ajouter l’ail, les épices et cuire 1 minute.
  2. Déglacer avec le bouillon de poulet. Ajouter les tomates et porter à ébullition. Saler et poivrer. Laisser mijoter environ 20 minutes ou jusqu’à ce que la sauce épaississe.
  3. À l’aide d’une cuillère, creuser quatre ou six puits dans la sauce tomate. Y casser les oeufs et parsemer de fromage. Couvrir et laisser mijoter doucement de 5 à 6 minutes ou jusqu’à ce que le blanc des oeufs soit cuit.
  4. Parsemer de persil. Servir avec les croûtons.
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