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Nutrition with Context: Blueberries

Blueberry Banana Oatmeal Bars / Barres d'Avoine à la Banane et Aux Bleuets

2022-03-29

Introduction:

Dietetic intern Gillian Murray teaches us about blueberries and shares a recipe for blueberry banana oatmeal bars: a great way to change up your usual breakfast or snack all while using up your ripened bananas!   

Blueberry banana oatmeal bars are a great way to change up your usual breakfast or snack all while using up your ripened bananas. Pair this delicious blend of blueberry and bananas with some yogurt or nut butter of your choice to boost your protein intake and make your meal even more satiating!

Les barres d’avoine à la banana et aux bleuets sont un excellent moyen de sortir de la routine lors de votre petitdéjeuner ou de votre collation tout en utilisant vos bananes mûries. Accompagnez votre barre avec du yogourt ou un beurre de noix de votre choix pour augmenter votre apport en protéines et rendre votre repas encore plus rassasiant!

Préparation / Preparation: 5 minutes + 30 minutes cooking time
Portion size: 1 barre
# Portions per recipe: 12
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS Quantité / Amount
Banane, écrasées / Banana, mashed 3
Oeuf, gros / Egg, large 1
Sucre, brun / Sugar, brown ¼ tasse / ¼ cup (60 ml)
Flocons d'avoine / Rolled oats 2 tasses/ 2 cups (500 ml)
Farine de blé entier / Whole wheat flour ¼ tasse / ¼ cup (60 ml)
Canelle / Cinnamon ½ c. à thé / ½ Tsp (2.5 ml)
Bicarbonate de soude / Baking soda ½ c. à thé / ½ Tsp (2.5 ml)
Sel / Salt ¼ c. à thé / ¼ Tsp (1.25 ml)
Bleuet / Blueberry 1 tasse/ 1 cup (250 ml)

Adaptée de / adapted from thisdelicioushouse.com
Modified by Gillian Murray and Sella Khouri

PREPARATION:

  1. Preheat oven to 350 degrees. Grease an 8x8 or 9x9 inch baking pan with cooking spray. Set aside.
  2. In a bowl, stir together the bananas, egg, and brown sugar. Mix to combine. Add in the oats, flour, cinnamon, baking soda, and salt, and mix to combine. Pour half of the batter into the pan.
    Sprinkle the blueberries over the batter then pour the remaining batter over the blueberries.
  3. Bake for 30-35 minutes until bars are set and a toothpick inserted in the bars comes out clean.
    Let cool slightly before cutting.

PRÉPARATION

  1. Préchauffer le four à 350 degrés. Graisser un plat de cuisson de 8 x 8 ou 9 x 9 pouces avec un aérosol de cuisson. Mettre de côté.
  2. Dans un bol, mélanger les bananes, l'oeuf et la cassonade. Mélanger pour combiner. Ajouter les flocons d'avoine, la farine, la cannelle, le bicarbonate de soude et le sel, et mélanger pour combiner. Verser la moitié de la pâte dans le moule. Saupoudrer les bleuets sur la pâte puis verser le reste de la pâte sur les myrtilles.
  3. Cuire au four pendant 30 à 35 minutes jusqu'à ce que les barres soient prises et qu'un curedent inséré dans les barres en ressorte propre. Laisser refroidir un peu avant de couper.
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